ŠETLANDSKI OVČAR-ŠELTI

 

IZVOR:

Prihaja iz Škotske, točneje iz Shetlandskega otočja. Nastal je iz mešanja različnih pasem, predvsem pa so želeli dobiti psa, ki bi bil primeren za pasenje čred na zahtevnem ozemlju Shetlandskega otočja.

 

SKUPINA:

I FCI - ovčarski psi, standard št. 88

 

ŽIVLJENSKA DOBA: 

13-15 LET

 

VIDEZ:

Majhen, dolgodlak in izrazito lep pes. Obilna dlaka posebej okoli vratu in pod vratom, oblika glave in ljubkost izraza ustvarijo idealen videz psa. Nekateri ga zaradi podobnosti z večjim "bratom" kličejo kar mini škotski ovčar.

 

BARVE:

Sable(vsaka barva od bledo zlate do temno mahagonijeve. Toni barv morajo biti močni.

Tricolor (intenzivna črna na telesu, bela in rjave oznake). Oči so rjave barve.

Blue merle (čista srebrna barva, poškropljena s črno ali črnimi lisami. Bogate rjave oznake so zelo zaželjene. Oči so lahko rjave ali modre barve, lahko različno obarvana

Bi blue - oči so lahko rjave ali modre barve, lahko različno obarvana

Bi black - oči so rjave

 

VIŠINA:

Idealna za pse 37 cm, za psice 35,5 cm. Več kot 2,5 cm preko ali pod idealno višino, je nezaželjeno.

 

Danes je Sheltie predvsem družinski pes. Zvest spremeljevalec, inteligenten, ubogljiv in nadvse ustrežljiv. Ena od potencialnih problemov je plahost, kar pa z zgodnjo socializacijo lahko preprečite. 


Najbolje se bo razumel z nežnim in mirnim lastnikom. To je izredno inteligenten pes. Skupina strokovnjakov pod vodstvom dr. Stanley Coren, strokovnjakinjo za živalsko inteligenco, je to pasmo uvrstila na 6. mesto od 132 testiranih pasem. Ugotovili so,da je ta pes sposoben razumeti ukaz že po 5 poizkusu, v nekaj primerih pa je bilo dovolj že prvič. 

Sheltie je primeren za vse, tudi za začetnike. Izkazal se bo tudi kot dober čuvaj. Do vaših obiskov bo povsem neusiljiv, saj je znan po tem, da je do tujcev zadržan. 

Opis: pasme-psi.com 

© 2018 by NINA LOJK. Proudly created with Wix.com

  • google-plus-square
  • Twitter Square
  • facebook-square
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now